INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Над половината джипита във Варна вече са ваксинирани

Над половината семейни лекари във Варна вече са ваксинирани. Другите вероятно вече са преболедували вируса на COVID-19 и затова не са се имунизирали. Това обяви пред Дарик д-р Светлин Митев, председател на Сдружението на семейните лекари във Варна. Той разкри, че в региона има и починали от коронавируса негови колеги.

Масовата ваксинация поражда много въпроси сред джипитата, на които основно ще се разчита. От националната организация на семейните лекари вече отправиха въпроси към здравните власти за уточняване състоянията и заболяванията, при които решението за поставяне на ваксина изисква задължителна консултация със специалист в областта на заболяването.    

По информация от РЗИ – Варна, масовата ваксинация в областта ще е с AstraZeneca. Тяхната ваксина се съхранява на температура от 2 до 8 градуса и личните лекари ще имат възможност безпроблемно да я транспортират в хладилни чанти, както останалите ваксини. 

Няма нужда от създаване на зелени коридор за желаещите да се ваксинират срещу COVID-19 смята д-р Митев, който има 32 години стаж като лекар. Самата имунизация няма да пречи много на останалата работа на джипитата. Няма да е проблем и евентуалното изчакване пред кабинета на личния лекар след ваксиниране, за нежелани алергични реакции, смята той.

Около 290 са семейните лекари във Варна, от които 200 са в морската столица.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 22.02.2021 г. 18:12 ч.

Редактор: Златин Михайлов

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x