INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Повече от 70 младежи са намерили първата си работа в „Социалната чайна“ във Варна

Интервю с Мирослава Милева – управител на „Социалната чайна“

Здравей, Мира! Нека първо да припомним на нашите читатели как точно се случиха така нещата, че от боди арт на центъра на Варна, стигнахте до социално предприемачество и младежи в неравностойно положение ?

Здравей, Иво ! Ами всъщност има много ясно очертана взаимовръзка между боди арта от преди 100 години и работата ни днес. По него време, ние бяхме доброволческа група, която реализираше малки младежки проекти и провеждаше ателиета за децата от домове. И с тях сме рисували, играли сме футбол, правили сме мартеници и всякакви такива щуротии. Времето прекарано с тях ни помогна да вникнем в дълбочина в тяхното ежедневие, предизвикателства и амбиции. Най- големият проблем, който идентифицирахме е именно липсата на адекватна подготовка за самостоятелен живот и факта, че много често при навършване на пълнолетие не успяват да се реализират успешно на пазара на труда. Решихме, че това е кауза, с която искаме да се захванем, защото вярваме, че можем да внесем реална промяна и ето ти Чайна.

Какво представлява Чайната в детайли, какво правят тези младежи там ?

Предимно учат и работят, но намираме и време за забавления. На първият етаж от сградата, в началото се помещаваше така нареченият „чаен салон“, в последните две години е по- скоро ресторант, обслужван от професионални готвачи и със специално подбрано сезонно меню. По- голямата част от младежите работят именно там като се занимават с обслужване на клиенти, приготвяне на храни и напитки, заявки и администрация на всички процеси. Този опит им е от изключителна важност, защото освен практическите умения, които усвояват от нашите професионални готвачи, придобиват и базови трудови навици, които много им помагат при следващия работодател. На вторият етаж се намира семинарната зала, която се използва за организирането на обучения, семинари, ателиета и културни събития. Младежите вземат дейно участие и в тези инициативи. На третия етаж се помещава споделено работно място. Освен работа на смени и възможност за преминаване от позиция в позиция и качване на ниво, всички младежи, работещи при нас стават част и от менторската ни програма. Там се стараем на всеки да предоставим индивидуална подход с помощта на лични ментори, психологична подкрепа,образователни курсове, пътувания и всичко, което в процеса на работа излезе като нужда.

Колко младежи, работят в момента при вас ?

Още миналата година поставихме личен рекорд и в момента при нас работят 13 младежи от целевата ни група.

Всички тези младежи получават заплати – не ви ли е трудно да ги обезпечавате ? Приготвянето на чай и храна стига ли ?

Много не стига. Последната година беше особено предизвикателна, благодарение на всички рестрикции за стопанската ни дейност, съпътстващи условията на пандемията. Предполагам всички социални и не социални предприятия са имали предизвикателства от същия характер.

Екипът ни инвестира много усилия в проектна дейност, за да компенсира натрупаните липси и за наше огромно щастие за втора поредна година сме бенефициент по програма за подкрепена заетост към Министерство на труда и социалната политика. Именно това ни даде възможност не само да оцелеем, но и да наемем 8 нови младежи за период от една година. Това е един от най- големите проекти, които сме реализирали на стойност 102 369,86лв.

Освен проектната дейност, развихме и относително ново за нас направление – брандирани продукти в онлайн магазин и различни онлайн платформи. Адресирахме не само широката общественост с кампаниите си, но се обърнахме и към корпоративния сектор. Комбинацията от професионалисти, които качват качеството на предлаганите от нас продукти и услуги, правилно подбраните проекти с целево финансиране и разработването на продуктова линия, която да е достъпна и за бизнесите, търсещи социална отговорност, се оказа добра рецепта за спасяване на едно социално предприятие по време на криза.

А какво се случва с младежите, които излизат от вашата менторска програма ? Намират ли професионална реализация ?

Имаме преобладаващ процент на успешно реализирани младежи, след преминаване на програмата. Често намират мястото си в бизнеси като ресторанти, хотели или остават в сектора на неправителствените организации и искат да продължат да се занимават със социална дейност. За добро или лошо много от тях намериха своя път в чужбина и не планират да се връщат в България. Имаме, разбира се и неуспешни примери, но при работата с хора няма как да има 100 % успеваемост.

Какво й предстои на Чайната от тук насетне ?

Да се размножава ! Противно на всякаква логика 2020г освен година за глобални кризи от всякакъв характер за нас се оказа именно годината , в която решихме да скалираме менторската си програма и в други градове в България. На различни етапи от случването на това са екипите от Велико Търново, Пловдив, село Ветринци и село Бенковски.

Как би могъл някой да се включи във вашата дейност ? Или да ви подкрепи ?

Винаги се нуждаем от доброволци, които да се включат в менторската ни програма, като лични ментори на младежите, или в доброволческата група, която прави ежеседмични занимания за по- малките деца в Центровете за настаняване от семеен тип. На сайта ни има контактна форма и повече информация по темата. Много често пускаме дарителски кампании в портали като „Платформата“, където пък събираме средства за личните нужди на младежите. Последната, например е за две от нашите момичета, които тази година са абитуриенти. Целогодишно е активен и профилът ни в “Patreon”. На сайтът ни пък има подробен списък на всички неща, от коит се нуждаем, който актуализираме редовно.

Какъв съвет би дала на бъдещите социални предприемачи в България

Да се заредят с търпение и мотивация. Полето е относително ново и неизследвано по нашите географски ширини, но вече имаме десетки примери за добри практики и успешни предприятия в страната. Развита е добра контактна мрежа между всички тях и непрестанно тече обмен на опит и взаимодействие. Институциите стават все по – отворени към възможността за съвместна работа с гражданския сектор и вярвам, че  в недалечно бъдеще  ще се радваме на все повече подкрепа и разбиране от тяхна страна.


0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 06.03.2021 г. 10:41 ч.

Автор: Ивайло Чебаев

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x