INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Над 34 000 лв. за две програми за развитие на образованието

Допълнителни средства в размер на над 34 хиляди лева ще бъдат отделени за две национални програми за развитие на образованието.

Средствата се отпускат с одобрението на Министерския съвет.

По първата програма – „Роден език и култура зад граница“, осем общински училища ще получат 8000 лева.

Образователните институции имат одобрени проекти с български неделни училища от Албания, Гърция и Сърбия. Учители и ученици от тези неделни училища ще могат да посетят различни исторически, културни и природни забележителности в България.

Те ще се запознаят с българската образователна система и ще имат възможност да практикуват български език в местна езикова среда. Отпуснатите средства могат да се използват за дневни разходи на учители, транспорт, такси за посещения на музеи, галерии, постановки и др.

Отделно се отпускат допълнителни средства по националната програма „Професионално образование и обучение“. Седем общински училища ще получат над 26 000 лева за разработване и актуализиране на типови учебни планове, учебни програми и национални изпитни програми за специалностите в професионалното обучение.

Средствата ще бъдат разпределени по бюджетите на пет общини за 2021 г.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 25.12.2021 г. 10:14 ч.

Източник: БНР

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x