INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Над 30 мигранти се удавиха в Ламанша при опит да достигнат британския бряг

31 мигранти се удавиха в Ламанша при опит да достигнат британския бряг след като лодката им потъна близо до френското пристанище Кале. Международната организация по миграция съобщи, че това е инцидентът с най-много загинали при пресичане на канала след началото на събиране на данни за подобни случаи през 2014 г.

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че е „потресен“ от случилото се и се закани, че Обединеното кралство „няма да остави непреобърнат камък“, докато не се разправи с бандите за трафик на хора. Френският министър на вътрешните работи Жерар Дарманин информира, че сред удавените има пет жени и едно момиче. Двама души от лодката са спасени, един се води изчезнал.

Късно в сряда вечерта Борис Джонсън и френският президент Еманюел Макрон се договориха за съвместни усилия да се прекрати прекосяването на протока с малки лодки и да се спрат трафикантите, които излагат на риск живота на хората, се казва в комюнике от „Даунинг стрийт“. Това стана, след като Борис Джонсън председателства спешна среща на Комитета за справяне с извънредни ситуации „Кобра“. От „Даунинг стрийт“ допълниха, че Джонсън и Макрон са подчертали колко е важно да се работи и със съседите Белгия и Холандия, както и с други страни от ЕС за справяне с проблема, преди хората да достигнат френския бряг.

Политическият редактор на БиБиСи Люис Гуудал коментира, че Лондон и Париж вече са обвинили трафикатните на хора, но и двете правителства имат да отговарят на сериозни въпроси. Франция за условията в лагерите, в които деца живеят буквално по улиците или в горите, а Великобритания заради липсата на законови пътища за търсещите убежище, което е една от основните причини хората да поемат риска да прекосяват Ламанша.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 25.11.2021 г. 08:32 ч.

Източник: БНР

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x