INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Над 2 пъти скачат доматите от полето до магазина

Цената на дребно на доматите и краставиците през последните 4 месеца е двойно по-висока от изкупната цена, получавана от производителите на зеленчуците. Това сочи анализ на пазара на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA), предоставен на „Монитор“.

В периода декември 2020 г. – март 2021 г. средните цени на дребно на доматите са били от 2,63 лв/кг през януари до 2,75 лв./кг – през декември и март. Разликата между изкупната и цената на дребно варира от 0,91 лв./кг през последния месец на миналата година до 1,35 лв. през февруари. Съответно за периода най-голяма разлика от над 3 пъти между двете цени е отчетена през декември 2020 г. Единствено през втория месец на годината тя е само 2 пъти, а през март достига 2,3 пъти, когато изкупната цена е 1,20 лв./кг, сочат още данните на САРА.

При краставиците цените на дребно за последните 4 месеца са от 2,94 лв./кг за декември до 3,99 лв./кг – през февруари.

Цените на едро на доматите в ЕС през февруари приближават най-ниските нива за последните 5 години, около 0,90 евро/кг. Испания, която успя да постигне увеличение на цените до 0,86 евро/кг през м. януари, отново регистрира спад до 0,54 евро/кг през февруари и независимо че се очаква леко покачване, цените ще останат с поне 10% под миналогодишните. Цените за март и април в ЕС се прогнозира да бъдат между 0,80-1,00 евро/кг като по този начин ще останат с около 10% под средните за този период на годината. У нас през март цените на оранжерийните домати българско производство са били със средна цена на едро от 2,24 лв. (1,154 евро) за килограм, което е с над 0,25 евро по-високо, отколкото средната цена за Евросъюза.

Цените на едро на краставици през миналия месец се задържат на нива по-ниски от миналогодишните и се очаква в следващите месеци да вървят надолу, най-вече поради излизането на нова реколта и намаление на разходите за отопление. В Полша цените са без промяна на месечна база – 1 евро/кг, което представлява с 12% под тези преди година. На едро в Турция те са вече на нива около 0,55 долара/кг (около 90 ст. по курса от петък), като те ще продължат да поевтиняват. През март в България средните цени на едро са били 3,04 лв./кг като в сравнение с тези в Полша са с 1,5 пъти по-високи и над 3 пъти от турските, и то при положение че родните зеленчукопроизводители са ползвали широко рекламирания по-евтин природен газ, договорен преди година от правителството.

През март цените на сладкия пипер на едро в Испания остават около 1,20 евро/кг, което е спад с 9% под тези от миналата година. Цените на едро в Турция остават стабилни и в края на март са 0,75 долара/кг (около 1,24 лв.), което е с +7% на годишна база по данни на www.tridge.com. В следващите седмици цените ще вървят надолу, но се предполага, че няма да паднат под 0,60 долара/кг (около левче). У нас средната цена на едро за март по данни на ДКСБТ бе 2,85 лв./кг.

Анализът на САРА сочи още, че средната цена на едро на кашкавала у нас през миналия месец от 11,02 лв./кг е с над 1,8 пъти по-висока, отколкото регистрираната за аналогичния продукт сирене „Чедър“ за целия ЕС, която през март е била 6,03 лв. за кило.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 12.04.2021 г. 10:20 ч.

Източник: Монитор

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x