INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Над 150 души са задържани за безредиците в Нидерландия

Органите на реда в Нидерландия са задържали над 150 души по време на безредиците, предизвикани от въвеждането на полицейски час в страната като част от борбата срещу разпространението на новия коронавирус. Това обяви началникът на полицията Вилем Вуленерс в интервю за местната телевизия NOS.

„Задържани са поне 150 души. Засега в повечето градове на страната царува спокойствие. По-рано беше съобщено за около 70 задържани“.

Според NОС проблеми в понеделник вечерта са наблюдавани в Амстердам, Гелен, Цволе, Тилбург и Харлем, предаде агенция Фокус.

Безредиците в различни градове продължават вече трета поредна вечер. Агресивни младежи са основните им участници. Почти навсякъде протестните действия следват един и същ сценарий: в началото на полицейския час на улицата излизат тълпи от хора, които отказват да изпълнят изискванията на полицията и целенасочено тръгват към конфронтация.

Демонстрантите често разбиват витрини, преобръщат коли и хвърлят камъни по служителите на реда. За да ги разпръснат, служителите на реда използват палки, кучета, водни оръдия и сълзотворен газ.

Основното недоволство сред младите хора е причинено от правителствени мерки за борба с коронавируса. От средата на декември 2020 г. в страната е въведена почти пълна карантина, в рамките на която са затворени всички магазини, които не продават храни и стоки от първа необходимост, както и спортни зали, културни и развлекателни институции. На 23 януари влезе в сила полицейски час, който действа от 21:00 до 04:30 часа местно време.

През последните седмици броят на новозаразените и починали от COVID-19 в страната намаля, но властите счетоха за необходимо да въведат допълнителни мерки за предотвратяване на разпространението на по-инфекциозните щамове на коронавируса, вече идентифицирани в повече от 60 държави, включително Нидерландия. Към днешна дата над 952 000 души са заразени с коронавирус в страната, според Националния институт по здравеопазване и околна среда. Над 13,5 хиляди са починалите.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 26.01.2021 г. 10:22 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x