INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

На среща при Нинова: Бизнесът иска безплатни PCR тестове

Снимка: БГНЕС

В бюджета на страната да бъдат заложени разходи за PCR тестове за всички, с които да се облекчи движението на туристи от чужбина и за чужбина. Това настояха от туристическия бранш на среща с мандатоносителите от „БСП за България“.

„Ако не сте ваксиниран нямате право на този тест. Много хора не искат да пътуват, защото знаят, че при завръщане подлежат на карантина. Големи корпорации наложиха забрана на персонала си да пътува, за да не изпаднат в ситуация служителите им да са под карантина“, обявиха туроператори.

В срещата, която е по покана на левицата участват Конфедерацията на българския туристически бизнес и Алиансът на туристическата индустрия в България. Целта е да се обсъдят нуждите на отделните браншове във връзка с актуализацията на бюджета.

Те се оплакаха, че банките им оказват голям натиск по изплащане на кредитите и отказват да им отпускат нови, защото нямат ликвидност.

Браншът настоява да се помисли как може през ББР и Фонда на фондовете да се направят обезпечения. „Държавата ако реши да се намеси, има как да го направи. Но, има голям натиск и ще започне да се изкривява ситуацията“, обясни Георги Щерев от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

„В бюджета няма заложени пари за бизнеса, само за 60/40, тя е жизненоважна за нас. Но, само ако работим. Ако се стигне до затваряне на бизнесите, тя ще спре да работи“, каза Ричард Алибегов от Асоциацията на заведенията.

Той също обърна внимание, че банките отказват да ги кредитират, защото браншът се води несигурен бизнес в момента, защото може всеки момент да бъдат затворени. „Мярката за ликвидност през ББР не работи или банките избягват да предлагат продукта“, обясни Алибегов.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 30.08.2021 г. 13:14 ч.

Източник: Dariknews.bg

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x