INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

На 29 юни отбелязваме Деня на Занаятите

Този ден се отбелязва на църковния празник на Свети Петър и Свети Павел – Петровден.

Занаятчийството се възприема като стара традиция в ново измерение. Изпълнението включва множество дейности, свързани с ръчното изготвяне на предмети.


Занаятите могат да се разделят на традиционни занаяти, при които работата се върши по стара технология, и други занаяти.
По българските земи са разпространени много и разнообразни занаяти, свързани с начина на живот на хората през вековете. Всeки от тях има своята специфика.


Използването на традиционните занаяти за целите на културните индустрии е начин и условие за
тяхното по-тясно интегриране в съвременния свят. Прилаганите от тях традиционни умения, чиито корени много често са затулени в незапомнени времена, жизнеността им като жив човешки опит, предаван на следващите поколения без съмнение са важна съставка от идентичността на българските граждани.

На днешния ден празник имат и редица български градове – Белоградчик, Лясковец, Етрополе. В града празника се чества от 1927 г. , във връзка с откриването от цар Борис III на паметника на загиналите етрополци във войните (1868-1918).

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 29.06.2020 г. 15:40 ч.

Редактирал: Георги Стоянов

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x