INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

На 28 октомври ще са ясни номинациите за председател на ВКС

На 28 октомври ще е ясно кои ще са номинациите за председател на Върховния касационен съд. Изборът на наследник на сегашния съдия номер едно Лозан Панов ще е на 14 януари 2022 година.

Това реши единодушно Пленумът на Висшия съдебен съвет, председателстван от служебния правосъден министър Янаки Стоилов:

„Да очакваме оттук нататък развитие на процедурата съгласно приетата хронограма и още по важно това да доведе до убедителен резултат при самия избор, който да бъде в интерес на всички, които разчитат на правосъдието, които да покажат капацитета на ВСС“.

И пред съдебните кадровици, и пред журналисти Стоилов изрази притеснение от датата 14 януари.

Правосъдният министър припомни, че изборът на председател на ВКС приключва с указ на президента и ако се окаже, че Румен Радев има възражения към избрания, много ще се скъси времето до 10 февруари, когато изтича мандатът на настоящия председател на съда Лозан Панов.

Янаки Стоилов, който стана първият правосъден министър, който – макар и без резултат, активира процедура за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, не изключи в сряда да се възползва от правото да внесе име за Съдия номер едно. Но с уговорката, че не би го направил самоцелно и след внимателна преценка, за да не попадне в капана впоследствие и да бъде упрекван, че изпълнителната власт иска да овладее ръководството на висшата съдебна инстанция:

„Има кандидатура или кандидатури, които се ползват с широка професионална и обществена подкрепа, но те не са измежду тези, които би обсъждал ВСС, аз мога да се ангажирам, не се освобождавам съвсем от възможността да се повлияе положително на крайното решение“.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 23.09.2021 г. 12:07 ч.

Източник: БНР

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x