INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Здравното министерство с пояснение на заповедта за новите мерки

Няма затягане на мерките, а точно обратното. С новата заповед ресторантьорите можели вече да работят на 100 %. Това заяви на брифинг здравният министър Стойчо Кацаров.

„От началото на лятото всички мероприятия на закрито се провеждат при режим 50% от капацитета. Това не се променя. Със заповедта, която издадох вчера, им дадох възможността да работят на 100%. Тези, които искат, могат да продължат да работят на 50%. Никакви ограничения не са наложени”, категоричен е здравният министър. 

Във връзка постъпващи от граждани запитвания относно работата на определени обекти и организирането на конкретни мероприятия при използването на капацитет до 50%, както и във връзка със заповедта, която влиза в сила от днес, 20 август, от здравното министерство направиха следните уточнения:

Условията за работа на тези обекти не са променяни. И досега те можеха да работят/ да бъдат организирани при използването на до 50% от капацитета на съответното място. Тази възможност е в сила и в момента. Новото от днес е, че същите могат да работят/ да бъдат организирани, използвайки 100% капацитет, ако персоналът и посетителите са или ваксинирани, или преболедували, или предоставят негативен резултат от PCR тест.

Заповедта се отнася до:

– конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма; 

– културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство); 

– на спортни състезания с публика;

– посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни, СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове;

– посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца; 

– посещенията в заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, игралните зали и казина.

Другият нов текст в Заповедта касае организацията на работата във всички администрации. Ръководителите на администрации установят работно време с променливи граници и начало на работния ден между 7.30 и 10 часа и организират работа от разстояние на най-малко 50% от персонала, освен ако, в зависимост от характера на работа, това не е възможно.

„Опитваме се максимално да отложим затягането на мерките, за да не навредим на хората”, заяви Кацаров пред журналисти. „Изменението на заповедта беше обяснено подробно вчера. Ресторантьорите работят цяло лято на 50%, с новата заповед им се дава възможност да работят на 100% и те казват, че ще протестират”, коментира Кацаров.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 20.08.2021 г. 14:11 ч.

Източник: НОВА

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x