INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Здравното министерство публикува листовката на ваксината на Moderna

Снимка: БГНЕС

На 13-ти януари се очакваше да пристигнат първите 2400 дози от ваксината на Moderna.Производителите официално са съобщили, че поради забавяне на производството, ще се забави съответно и доставката с няколко дни.

Министерството на здравеопазването публикува листовката и кратка характеристика на ваксина срещу COVID-19, произведена от „Модерна“.

От листовката става ясно, че лекарственият продукт се разпространява под името COVID-19 Vaccine Moderna инжекционна дисперсия иРНК COVID-19 Vaccine Moderna .

В листовката е записано, че ваксината стимулира естествените защити на организма /имунната система/. Ваксината действа, като кара организма да произвежда защита /антитела/ срещу вируса, който причинява COVID-19.

Ваксината се прилага в две дози. Препоръчва се втората доза да се приложи 28 дни след първата доза, за да се завърши курса на ваксинация.

Липсват данни за взаимозаменяемост на COVID-19 Vaccine Moderna с други ваксини срещу COVID-19, за да се завърши курсът на ваксинация. Лицата, които са получили първата доза на COVID-19 Vaccine Moderna, трябва да получат втората доза от COVID-19 Vaccine Moderna, за да се завърши курсът на ваксинация.

Ваксината трябва да се прилага интрамускулно. За предпочитане е в делтоидния мускул в горната част на ръката. Най-често съобщаваните нежелани реакции са болка на мястото на инжектиране, главоболие, миалгия, артралгия, втрисане, гадене/повръщане, аксиларно подуване/болезненост, треска, подуване на мястото на инжектиране и зачервяване

Нежеланите реакции обикновено са леки или умерени по интензитет и отшумяват за няколко дни след ваксинацията. Цялата характеристика на ваксината на Модерна можете да прочетете тук

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 09.01.2021 г. 19:34 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x