INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

МВР предлага значително по-високи глоби за нарушения на пътя

По-ниска скорост по магистралите и по-високи глоби са заложени в предложенията на МВР за промени в Закона за движение по пътищата. Завишени санкции се предвиждат и за пешеходците.

Мерките ще се обсъждат, преди да бъдат предложени за гласуване.

Двойни и тройни стават санкциите за системни тежки на рушения. Едно от тях е т.нар. гонка. Освен сериозната глоба, шофьорската книжка ще се отнема за три години.

Глобата за шофиране без книжка ще е 600 лв., когато водачът е с концентрация на алкохол 0,5 промила или е употребил наркотици.

Също 600 лева става глобата за превишаване над 40 км/ч на скоростта в населено или превишаване на разрешената скорост от 50 км/ч в извън населено място. Освен глобата, се предлага да не ползваме колата си два месеца.

Сто лева става глобата, ако не минем навреме през техническия преглед.

Сто лева е глобата и в редица други случаи. Сред които неправилно паркиране, игнориране на предимството, неправилно включване в движението, неправилно престрояване, маневриране, влизане срещу забранителен знак.

Глобата за паркиране в паркове, градини, детски площадки, площи, предназначени само за пешеходци, тротоари става 150 лева. Толкова ще е и глобата за пешеходците ако не пресичат правилно.

150 лв. е глобата за пътник, който не си слага предпазен колан или не носи каска.

Три месеца може да останем, без кола ако нямаме регистрационни табели, откажем да съдействаме на КАТ или не помогнем при пътнотранспортно произшествие (ПТП). Освен без кола, в тези случаи ще се разделим директно и с 200 лева.

Най-малкото увеличение на глобите е при липса на задължителните документи за колата. Глобата става от 10 на 30 лева. Толкова е глобата и за велосипедист без светлоотразителна жилетка.

Вдигането на глобите е заради актуализацията на средната брутна работна заплата в страната, обясняват исканията за промени от МВР.

Заради високата смъртност през последните 11 години по магистралите ведомството предлага максималната скорост там да е 130, а не 140 км/ч.

МВР предлага по магистралите и скоростните пътища да се движат превозни средства, чиято конструктивна максимална скорост надвишава 70 км/ч. Към момента тя е 50 км/ч.

Проектът за промени предвижда фишовете за нарушения да се връчват лично на нарушителя срещу подпис, при използването на административна услуга или електронно.

Ако платим до седмица, ще платим само 80 на сто от размера на глобата. Ако не сме платили глобите, няма да можем да минем на преглед, сочат предложенията на МВР.

За общественото обсъждане МВР дава месец.

С предложенията за промени ще отпаднат хартиеният син талон и стикерът за „Гражданска отговорност“.

Фишовете ще се считат за връчени, ако бъдат платени онлайн, с карта.

Промените са съгласувани и с Министерството на електронното управление, посочи в социалните медии министър Божидар Божанов.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 15.04.2022 г. 09:11 ч.

Източник: БНР

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x