INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

МВФ призова богатите държави да предоставят повече ресурси на бедните

Ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева призова развитите икономики да предоставят повече ресурси на страните с ниски доходи, като предупреди, че възникващото “голямо разминаване” в глобалния растеж може да рискува стабилността и да предизвика социални вълнения през следващите години.

Управляващият директор на Международния валутен фонд заяви, че 50% от развиващите се страни са изложени на риск от по-голямо изоставане, което поражда опасения относно стабилността и социалните вълнения, предава БГНЕС.

За да се избегнат по-големи проблеми, Георгиева посочва, че богатите страни и международните институции трябва да предоставят повече средства. Силно задлъжнелите бедни страни обаче също трябва да търсят преструктуриране на дълговете си по-скоро, отколкото по-късно, и трябва да осигурят условия за по-голям растеж, каза още Георгиева.

Ръководителят на Международния валутен фонд предупреди, че Съединените щати са изправени пред възможна “опасна вълна” от фалити и безработица, ако не продължават да оказват фискална подкрепа, докато не приключи коронавирусната здравна криза.

Кристалина Георгиева заяви, че САЩ, които са най-голямата икономика в света, имат възможност да предприемат по-нататъшни действия и това би осигурило положителни ефекти, които да се разпространят в световната икономика.

На въпрос дали подкрепя антикризисния план на президента Джо Байдън на стойност 1,9 трлн. долара, Георгиева каза, че МВФ подкрепя фокуса на плана върху ваксинациите, здравеопазването, подкрепата за безработни и помощта за щатските и местните власти.

Въпреки зараждащото се икономическо възстановяване, тя е на мнение, че рисковете остават, особено ако подкрепата не се оказва достатъчно дълго време.

“Все още съществува опасността, че ако подкрепата не бъде поддържана, докато не излезем трайно от здравната криза, може да има опасна вълна от фалити и безработица“, каза тя.

Още през 2020 г. Георгиева заяви, че банкрутите в САЩ са по-малко от средния брой за предходните години поради фискалната подкрепа и е важно да се продължи калибирането на тази подкрепа през 2021 година.

“Искаме да видим внимателни, добре калибрирани политически действия. Искаме да имаме подкрепа за политиката. Необходими са големи грижи, за да не се окажем в трудна ситуация“, добави Георгиева.

Георгиева е уверена, че новият министър на финансите Джанет Йелън ще следи внимателно тези рискове.

“Всъщност трябва да внимаваме за рисковете, но имаме възможно най-добрия финансов министър за справяне с този потенциален риск. И аз съм уверена, че ще се отделя много внимание на прогнозите и, ако е необходимо, ще се предприематна подходящи действия за справяне с тези опасности”, каза дирекорът на МВФ.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 06.02.2021 г. 15:27 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x