INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

МВФ обещава милиарди на Ливан

МВФ обещава милиарди на Ливан, но срещу сериозни реформи. В заключение на международната конференция в подкрепа на Бейрут организирана по повод тежкия инцидент, управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви: „ Международният валутен фонд е готов да удвои усилията си в подкрепа на Ливан, който и без това преминаваше през тежка икономическа криза. Но за целта трябва всички институции в страната да са единни и да се извършат необходимите реформи“.
Георгиева определи план за действие в четири основни стъпки.


Първо – трябва да се възстанови стабилността на публичните финанси и на финансовата система. Бъдещите поколения на Ливан не трябва да бъдат повече обременявани с дългове, които не могат да изплатят. Затова МВФ изисква устойчивост, като условие да отпусне финансиране. Онези, които са се облагодетелствали от предходни свръхпечалби трябва да споделят тежестта от рекапитализацията на банките, с които ще се защитят спестяванията на огромното мнозинство от ливански граждани.


Второ, да се приложат временни защитни мерки, с които да се предотврати изтичане на капитали, което иначе допълнително ще подкопае устоите на финансовата система. Това включва гласуване на закони, които да въведат капиталов контрол в банковата система и да елиминират настоящата система на свободен обменен курс. Така ще се предпазят националните резерви на страната и ще се намали корупцията.


Трето, да се въведат целенасочени мерки за намаляване на продължителните негативни финансови резултати на компании с държавно участие. Трябва повече прогнозируемост, прозрачност и отчетност – необходимо е да се въведат редовни одити.
И накрая трябва да се създаде фонд, който да подкрепи най-уязвимите граждани.
Сериозният ангажимент към тези насоки ще отключат милиарди долари международна помощ в полза на ливанския народ. Сега е моментът политиците в страната да действат решително. Ние сме готови да помагаме
„, завърши Кристалина Георгиева.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 11.08.2020 г. 12:16 ч.

Редактирал: Георги Стоянов

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x