INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Музей на спорта беше открит край Варна

Музеят се намира в СОК „Камчия“, където днес бе даден и старт на летния туристически сезон. В спортния комплекс на курорта бе открит Музей на спорта – първия извън столицата. В него са събрани експонати, дарени от звезди на родния спорт, олимпийски, световни и европейски шампиони.

Експозицията, наречена „Магията на българския спорт“, е разположена в специално обособена зала на комплекса. В нея гостите на „Камчия“ могат да видят спортния екип и маратонките с автографа на най-успешния български тенисист Григор Димитров. Редом с тях са ръкавиците, с които олимпийският и двукратен европейски шампион в бокса Петър Лесов е триумфирал на ринга през 1980 г. в Москва.

В музея са изложени още трофеи и лични вещи на златното момиче в художествената гимнастика Ренета Камберова, световния шампион по бокс Детелин Далаклиев, европейския, олимпийския и световен шампион Армен Назарян, олимпийската ни медалистка по борба Елица Янкова, плувеца Антъни Иванов, футболистите от „Златния отбор от САЩ `94“ Красимир Балъков, Емил Кременлиев, Пламен Николов, Цанко Цветанов и Йордан Лечков, футболните клубове „Лудогорец“, ЦСКА, Черно море“, „Спартак – Варна“ и още много други. Много спортисти от региона и страната.

„Съхраняването на знанията и успехите на шампионите има важно историческо значение за българския спорт. Радвам се, че и в деня на откриването на музея много наши изявени спортисти дариха за фонда му свои скъпи трофеи, отличия и книги за спортните успехи на България. Занапред, паралелно с експозицията, ще бъде създаден и регистър от документи, материали, експонати и фотоси, свързани с българския и международния спорт.

Спортният комплекс реализира и ефективни и иновативни програми за подготовка на кадри в различни спортни дисциплини, като за целта заедно с Денислава Ангелова от асоциация „Докосни дъгата“ са разработени програми за Ментори и Посланици на Камчия с популярни доказали се личности от различни сфери, от които младите надежди да черпят опит и вдъхновение“, коментира директорът на СОК „Камчия“ Николай Недялков.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 30.04.2021 г. 13:37 ч.

Източник: Агенция Фокус

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x