INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Ген. Мутафчийски: Само в България има полемика коя ваксина е по-добра

„По-добре каквато и да е, отколкото никоя“, коментира началникът на НОЩ

„Само в България има такава полемика – коя ваксина е по-добра, такова нещо не съществува в цивилизования свят в момента“ – това заяви ръководителят на Националния оперативен щаб (НОЩ) и директор на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски пред журналисти.

Заедно с премиера Бойко Борисов и здравния министър проф. Костадин Ангелов той посети село в Петричко, където тримата направиха инспекция как върви ваксинацията.

„В Западна Европа не се говори такова нещо. Слагат се всички, които са утвърдени. Смята се, че щом са утвърдени, значи са надеждни. По-добре с каквато и да е ваксина, отколкото никоя“, добави още коремният хирург и подчерта, че у нас се поставят всички ваксини, утвърдени от Европейската агенция по лекарствата.

Попитан дали са доволни от това как протича имунизирането на населението, той отговори:

„Доволни сме. Хората проявиха зрялост. Вчера и онзи ден бях свидетел във ВМА как се случват нещата. Най-възрастният ваксиниран беше на 96 г., а най-младият – на 18 г. Хората във всички възрасти са мотивирани да се имунизират и вчера само във ВМА бяха ваксинирани 1160 души“.

Директорът на ВМА обаче изтъкна, че в страната ни има близо 4 млн. човека, които са незащитени, а това означава, че коронавирусът разполага с огромен терен за действие.

„Трябва да се ваксинираме, за да прекършим гръбнака на тази пандемия“, категоричен бе Мутафчийски.

Лично Борисов пък заяви, че „зелените коридори“ ще продължат да действат, докато не дойдат още 18,5 млн. ваксини, които се очакват. Той увери, че освен в големите болници, ваксини ще има и в най-малките населени места и уточни, че само днес 88 000 дози са разпределени из страната.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 22.02.2021 г. 17:16 ч.

Редактор: Златин Михайлов

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x