INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

МРРБ: Участъкът от „Струма“, където стана катастрофата, няма Акт 16

До ден днешен пътят, където стана инцидентът със северномакедонския автобус, няма Акт 16, защото не са приключили отчуждителните процедури.

Това заяви регионалният министър Виолета Комитова на брифинг в МРРБ, на който представи резултатите от възложената проверка на пътния участък Драгичево – Долна Диканя, предаде БГНЕС.

И тук сме строили на чужда земя, коментира Комитова в началото на брифинга, в който участие взеха заместниците ѝ Иван Шишков и Валентин Граматиков, и началникът на ДНСК арх. Влади Калинов.

Изготвеният доклад за състоянието на пътя още веднъж потвърждава, че не става въпрос за магистрала, а за скоростен път.

Не можем да твърдим, че вдигнатата на 120 км в час е основната причина за катастрофата, каза още Комитова. Архитект Калинов посочи, че скоростта е увеличена само на базата на промяна на маркировката и знаците.

В участъка има доста добра пътна настилка, подчерта министърът.

Колкото до маркировката, обясни Комитова, тя се подновява периодично. Към датата на катастрофата има изпълнена само осевата линия, има и забавяне – около 6 месеца на изпълнение на маркировката.

И маркировката, и знаците са били възложени чрез ин хаус процедура на две фирми с един и същ собственик. Същите две компании е трябвало да поставят сигнализацията. През 2013 г. са поставили знак за скорост 120 км. Мантинелата, наричана „рибена опашка”, когато е поставена през 2007 г. е отговаряла на изискванията. Към 2021 г. обаче има нови норми, съобщи Комитова.

Очевидно катастрофата не е била с голяма скорост, но е възникнал пожар. Тук имаме странно събитие, пожар, който е основната причина за жертвите, според мен. Нямаме обяснение, коментира още регионалният министър.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 30.11.2021 г. 15:34 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x