INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Москва: „Пандора пейпърс“ е набор от голословни твърдения

Русия не вижда причина за каквито и да е проверки във връзка с публикуването на журналистическото разследване „Пандора пейпърс”. Там са събрани голословни твърдения, заяви пред журналисти прессекратарят на Кремъл Дмитрий Песков.

„Не е ясно каква е тази информация, за какво се отнася – там има много неща, които предизвикват въпроси, затова не ми е ясно, как може да ѝ се вярва. Първо трябва да се появи нещо, но засега става въпрос единствено за твърдения, без да е ясно, на какво се основават. Разбира се, това не може да бъде повод за каквито и да е проверки – необходимо е преди това да има някаква сериозна публикация”, каза Песков.

Той отбеляза, че при разглеждането на досиетата в Кремъл не са открити никакви по-особени материали.

„Честно казано, не видяхме никакви „скрити богатства на близкото обкръжение на Путин”. Твърди се, че публикациите ще продължат, но досега не видяхме нищо особено”, отбеляза говорителят.

Той подчерта, че Москва е наясно с работата на организацията, публикувала архива. „Ние знаем, откъде и как получават информацията си”, каза Песков.

Според него, единственото, което прави впечатление, е, че САЩ са най-голямата в света офшорна територия.

„Тази информация не кореспондира с декларациите за намерения за борба с корупцията и с укриването на данъци. Но реалността е тази”, констатира говорителят на Кремъл.

Разследване на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) разкри как политици и бизнесмени използват данъчни убежища за лична облага. Сред възползвалите се за лично облагодетелстване от офшорките са множество настоящи и бивши световни политически лидери, както и влиятелни милиардери, свързани с компании, използващи данъчни убежища.

Разследването, добило публичност като „Пандора пейпърс” включва повече от 600 журналисти от 150 медийни организации.

В продължение на две години те са проучили 11,9 милиона поверителни документа, които са попаднали във владение на ICIJ. Тези документи разкриват тясната връзка между тайни офшорни сделки и глобалната финансова политика.

Разследването свързва руския президент Владимир Путин с тайни активи в Монако.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 04.10.2021 г. 15:51 ч.

Източник: Dariknews.bg

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x