INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

МОН: Учебната година приключва дистанционно без да се удължава

Учебната година трябва да приключи неприсъствено и в електронна среда. Няма да се увеличава учебното време за никой клас. Няма нужда от общо удължаване на учебната година. Това заяви на брифинг министърът на образованието Красимир Вълчев.

Матурите ще се провеждат на 1 и 3 юни и ще започват с час по-късно – в 9 часа. В стаите ще се допускат около 10 ученици, които ще бъдат пазени само от един квестор, съобщи още министърът. Учениците ще имат възможност да кандидатстват във висши учебни заведения, тъй като забавянето на връчването ще е само с 4 дни.

На 2 и 4 юни ще могат да се провеждат допълнителни държавни изпити, с оценката от които може да се кандидатства във ВУЗ. Те ще се провеждат сутрин и следобед, съответно от 8 и от 14 часа.

Националното външно оценяване за учениците след 7 клас ще са на 15 юни по български и литература, и на 17 по математика. Изпитите ще започнат в 9 часа.

„Към настоящия момент считаме, че е голям рискът от това да се събират на едно място деца, за да работят детските градини. Около 30-40% от родителите биха си пуснали децата в детските градини“. каза министър Вълчев.

„Считаме, че тази и следващата седмица детските градини не трябва да отварят врати„, каза той. Темата е наистина проблемна призна министъра и заяви, че най – вероятно ще бъде удължен платеният отпуск на персонала в градини и ясли.

„Надяваме се, лятото, когато вирусът отихне да се организират дейности, както в училище, така и в детски градини“, каза министърът.

„Всички деца, които са в четвърта група ще си получат удостоверения за завършена градина, за да се запишат за първи клас. Да, те няма да са така подготвени като децата от предните години“, поясни Вълчев.

Лятната ваканция няма да бъде отменена„, увери още министър Красимир Вълчев. Провеждането на балове не се препоръчва на този етап обаче, каза той.


Публикувано на 05.05.2020 г. 08:47 ч.

Автор:М.Йовчева

Още по темата: