INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

МОН пуска интернет до 4 ромски махали в Бургас

В няколко големи ромски квартала в различни градове ще имат безжичен интернет. Това трябва да помогне за нормален учебен процес на децата в условията на дистанционното обучение. Министерството на образованието е поръчало и 500 лаптопа за учителите.

В Бургас махалите „Долно езерово“, „Рудник“, „Горно езерово“ и „Победа“, вече са с монтирани устройства, по които до дни ще бъде подаден и безжичния сигнал. В тези квартали домашен интернет няма.

„Това наложи необходимостта да направим проучване за всеки един квартал, за всеки един район, в който се намира основното училище, средното училище или професионалната гимназия, и да установим колко ученици от този район не могат да работят с устройство поради липса на интернет вкъщи“, заяви Виолета Илиева –  началник на РУО Бургас.

Интернетът ще бъде с контролиране на съдържанието до което учениците имат достъп, за да се ограничи неподходящото, а той да се ползва за учебни цели. В най-бедната махала на квартал „Горно езерово“ обаче телефони имат едва няколко от учениците, а компютър или лаптоп – никой. Единственият работещ таблет от 40 домакинства се оказва в ръцете на 8-годишната Веска.


Публикувано на 02.05.2020 г. 18:00 ч.

Автор:М.Йовчева

Още по темата: