INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

МОН обмисля локално преминаване към онлайн обучение за всички

„Даваме възможност да се взима решение, което е обусловено от ситуацията в съответната община или област, както и от конкретната ситуация в даденото училище. За щастие има и учебни заведения, където не са регистрирани случаи на коронавирус“, заяви зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

„Локалният принцип е много по-верният в случая, защото имаш пряк поглед върху ситуацията – какъв е броят на отсъстващите ученици, на отсъстващите учители, на карантинираните ученици и учители или паралелки“, обясни още тя.

Михайлова заяви, че все още са на мнение, че е много важно малките ученици от начален етап да бъдат присъствено в класната стая.

Според нея е важно да се обърне внимание и на мнението на родителите и то се знае предварително от самите директори. Пример даде с училище в Търговище, където са подадени над 200 молби от родители за преминаване към дистанционна форма на обучение.

Зам.-просветният министър обясни, че часовете онлайн трябва да са по-кратки от класическите. Сега часовете при по-големите ученици е 45 минута, а при онлайн обучението трябва да е до 40 минути.

Часовете може да са и 30 минути в зависимост от гимназиалния или прогимназиалния етап. За най-малките пък, според нея, трябва да е до 20 минути.

Към днешна дата 623 са учениците, регистрирани с коронавирус. Карантинирани са близо 13 000 ученици и 117 паралелки. 859 са учителите с доказан COVID-19.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 04.11.2020 г. 10:15 ч.

Редактор: Миглена Йовчева

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x