INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

МОН: Над 242 млн. лева и 21 програми за предучилищно и училищно образование

242,6 млн. лв. ще бъдат инвестирани през тази година в предучилищното и училищното образование чрез 21 национални програми, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Две от програмите са нови – „Заедно в изкуствата и спорта“ и „Подкрепа на образователните медиатори и социалните работници“.

С първата програма ще се реализират 90 милиона лева в личностното развитие на учениците чрез занимания с колективни спортове и изкуства.

С 10 000 000 лв. по другата нова програма ще се осигурят осигурят възнагражденията на не по-малко от 900 медиатори и социални работници – както вече назначени, така и нови.

Програма „Иновации в действие“ е допълнена. По нея ще се разработват методи и обучителни ресурси за т. нар. STEM – образование, свързано с наука, технологии, инженерство и математика.

По друга програма ще се подкрепя целодневното обучение и експерименталната работа по природни науки в профилираните училища.

Ще продължи подпомагането на екипите за обхват за включване на децата и учениците в задължителната предучилищна и училищна възраст в образователната система.

Запазва се програмата за модернизиране на професионалното образование.

По програма „Отново заедно“ ще бъдат осигурени над 22 000 000 лв. за туристически пътувания, за ученици от 1 до 11 клас, за преодоляване на негативните последици от неприсъственото обучение и пандемията от Covid -19.

По национална програма „Мотивирани учители и квалификация“ учителите ще могат да повишат и допълват своите знания и умения, а специалисти от сфери извън образованието ще могат да придобият педагогическа квалификация.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 15.05.2022 г. 14:27 ч.

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x