INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Вълчев: Датите за матурите за сега остават 29 май и 1 юни

Министерството е подготвено и с резервни варианти

Министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че засега действа вариантът държавни зрелостни изпити да се проведат на 29 май и 1 юни. Той уточни, че министерството е подготвено и с резервни варианти.

„При удължаване на извънредното положение със същия брой дни ще се изместят и държавните зрелостни изпити. Имаме уверението от висшите училища, че ще се съобразят с приемните кампании и не само от българските, но и от тези в страните членки на ЕС“, обясни той.

Красимир Вълчев подчерта също, че на матурите няма да има въпроси от материал, който не е изучен. “Ние в момента пускаме онлайн анкети до всички учители, за да разберем до къде са стигнали и ще вземем най-малкото общо кратно. Всяка година последните теми не се включват в държавните зрелостни изпити. Няма да бъдат изненадани учениците с повече материал. Колко по-малко ще е не трябва да бъде водещ въпрос за зрелостниците, никой няма да се мине ако прочете малко повече”, каза още образователният министър.


Публикувано на 25.04.2020 г. 17:20 ч.

Автор: Миглена Йовчева

Още по темата: