INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Могат ли домашните любимци да се заразят с COVID-19?

Въз основа на наличната до момента ограничена информация се смята, че рискът от разпространение на COVID-19 зараза от домашни любимци върху хората е нисък, като вече има предварителни доказателства, че COVID-19 може да се предава от хора на животни.

Последните проучвания показват, че SARS-CoV-2 е способен да зарази почти всички бозайници. Те включват зайци, котки, кучета, порове, плъхове и мишки.

Домашните любимци могат да се заразят с COVID-19 след близък контакт с болен човек. Заразата с COVID-19 не означава непременно, че животните ще се разболяват толкова, колкото и хората. Последното проучване установи, че котките могат да се заразят с COVID-19 от хора, но те боледуват без симптоми. В този случай заразените животни предават вируса в рамките на своята популация.

Според наличните в момента данни само малка част от домашните любимци, заразени с COVID-19, показват леки респираторни симптоми. Като цяло при животните COVID-19 протича безсимптомно.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 25.01.2021 г. 22:06 ч.

Редактирал: Георги Стоянов

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x