INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Moderna строи първия завод за ваксини в Южното полукълбо

Производителят на ваксини Covid-19 Moderna обяви днес, че ще открие завод за производство на mRNA ваксини в австралийския град Мелбърн – първият в южното полукълбо.

Проектът ще бъде базиран в един от най-големите австралийски университети – Монаш, и ще произвежда 100 милиона дози ваксини годишно срещу Covid-19, грип и други вирусни заболявания.

Ваксината Spikevax на Moderna е част от нов клас ваксини, разработени по време на пандемията Covid-19, като се използва авангардна технология, наречена месинджър РНК (mRNA).

Тези ваксини могат да бъдат разработени бързо и използват молекула, която да научи организма да идентифицира и да се бори с патоген като Covid-19, за разлика от традиционните инжекции, които съдържат малка част от бактерия или вирус.

Министър-председателят на Австралия Антъни Албанез заяви днес, че съоръжението е „проява на доверие“ в Австралия от страна на гиганта в производството на ваксини Moderna.

Мелбърн, където ще бъде разположено съоръжението на Moderna, беше изправен пред едно от най-дългите блокирания в света, докато властите се опитваха да ограничат вируса.

Албанез заяви, че урокът от пандемията е, че „трябва да произвеждаме повече неща тук. Не можем да продължаваме да приемаме, че е нормално да сме в края на световните вериги за доставки“.

„В тази част на света, в най-бързо развиващия се регион в света в човешката история, имаме възможност да проектираме този капацитет и в Индо-Тихоокеанския регион“, каза той.

През последните месеци случаите на Covid-19 рязко се увеличиха в Австралия, след като ограниченията бяха разхлабени. През 2022 г. вирусът остава третата най-честа причина за смърт в страната.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 15.08.2022 г. 08:33 ч.

Източник: БГНЕС

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x