INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Много ресторанти във Варна ще останат затворени на Гергьовден

Много от ресторантьорите във Варна са разколебани,дали да отворят заведенията си,след новата заповед за отварянето на заведенията с открити части. „Ще изчакаметъй като още няма точни указания как да действаме,нито времето позволява хората да са на открито.

Основният проблем за бранша в момента е липсата на данъчни облекчения и високия ДДС“,коментира Кирил Недков,собственик на три заведения в морския град.

В съседна Румъния ставката е 5 % , в Гърция е 8%. В цяла Европа направиха данъчна ваканция
за бранша, докато при нас няма такова нещо, коментираха собственици на заведения. Това е едноот основните неща, които тормозят бизнеса.
Другият проблем е, че повечето заведения са съкратили поне половината от персонала си, с огледна това, че ще се работи на намален капацитет. Но въпреки това заради лошото време трябва да
отопляваме, вървят заплати осигуровки, зареждане с продукти и питиета. За нас ще бъденерентабилно и към момента се колебаем дали да започнем подготовка за отварянето. Повечето от собствениците на заведения край морето са категорични че ще изчакат поне седмица преди дазапочнат подготовка по отварянето.
Според Снежка Пенева, собственик на едно от плажните заведения по алеята на варненскияплаж, основният проблем в момента е липсат на точни указания как точно да се работи. Дали ще
се ползват прибори и посуда еднократна употреба, къде да има дезинфектантни, колко точно да еотстоянието между масите. Тя е категорина, че определено заведенията ще започнат работа с
намален капацитет и приходи. Ще се пригодим към новите условия. При нас основната цел беше
да няма съкратен нито един човек, нашият персонал беше в неплатен отпуск, коментира още тя.
Според председателя на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите, Павлин
Косев, браншът има много проблеми по новата методика как да работи по време на пандемия.
“Ние излизаме лоши, защото мрънкаме”, това сподели за “24 часа” друг собственик на двезаведения във Варна.
Н. Иванова и съпругът и имат малък обект, в който приготвят храна за вкъщи, без консумация намясто. В него са били наети четири ма души, двама от които са освободени в началото на кризата.
“Сега трябва да си ги връщам обратно, да им се моля да дойдат. Аз съм инвестирала в тях времеза обучение и са ми ценни, ако тръгна да търся нови – всичко трябва да започна от нула”коментира Иванова.

Междувременно съкратената готвачка е започнала работа на бензиностанция за 500 лв., сега тятрябва да подаде предизвестие и да чака месец преди да може да напусне и да се върне в заведението.


Публикувано на 04.05.2020 г. 16:25 ч.

Източник:24chasa

Още по темата: