INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Властта търси вариант за облекчение на достъпа до паркове и градини

Предстоят разговори с кметовете, за да се реши как това да се осъществи

Властта обмисля леко отпускане на мерките, приети при извънредното положение, след великденските празници. Днес премиерът Бойко Борисов заяви, че се търси вариант как да се облекчи достъпа до парковете и планините.

Борисов постави „тема за размисъл на кметовете“ – да измислят как да създадат ред така, че семействата да използват зелените поляни, но в същото време това да не създаде риск.

„Да го няма това масово струпване по бул. „Витоша“, Южния парк, Борисовата градина“, катеричен бе Борисов.

Ако се следва примера на другите държави, където пикът на заболяването вече е достигнат, краят на затегнатите мерки може би се вижда, уточниха някои от представителите на Щаба.

„Чисто оптимистично погледнато аз бих препоръчал, ако някой има направена резервация за море за юли, август, да не я отменя, защото имам надежда, че ще може да я осъществи“, каза д-р Ангел Кунчев.

От Щаба обаче остават категорични, че лекият спад на броя на новите случаи днес не трябва да се смята за промяна в ситуацията.

„Някъде започнаха да говорят за облекчаване на мерките. Както виждате има дни с пикове, после леко подобрение на обстановката и изведнъж пак 100 души починали“,  каза още Борисов.

Междувременно правителството пренасочва още 40 млн. лв. към здравното министерство. Средствата са от оперативната програма „Региони в растеж“ и ще бъдат използвани за нуждите на инфекциозните отделения. 

Броят на лабораториите за изследване на коронавирус пък се увеличиха с още една. В Александрвовска болница от днес вече се правят PCR тестове. „Капацитетът, който са определили колегите, е между 200-250 проби на ден“, заяви проф. Елисавета Наумова.

От болницата поясниха, че приоритетно ще изследват пробите на техни медици и пациенти, но не биха отказали помощ и на други. Вече са взети 10 проби, а резултатите се очакват до часове.


Публикувано на 08.04.2020 г. 19:47 ч.

Източник: NOVA

Още по темата: