INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Министър Димитров: Източват „Порой“ и „Ахелой“, ремонтират язовирните стени

Разреших да се свалят нивата на два язовира – „Порой“ и „Ахелой“, за да се извърши ремонт на стените им и така през следващите 30-40 години да няма никакви проблеми. Това е възможно, защото за пръв път от години насам, язовир Камчия се напълни, към момента не се очертава никаква водна криза. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Той проверява язовирите „Христо Смирненски“, „Йовковци“, „Копринка“ и ВЕЦ-овете, които отработват енергийно водите на Стара планина. 8 от общо 52 язовира преливат, но няма критични нива, увери министърът.

„Много внимателно следим прогнозата на метеролозите, често се чувам с проф.Рачев и предвиждаме всички климатични прогнози. Язовирите и реките у нас са готови за очакваното снеготопене. В язовир „Копринка” имаме достатъчно резерв. Във всички други също сме оставили. От язовир „Искър” също сме свалили вода, равна на едногодишното потребление на софиянци”, посочи Димитров. Валежите през следващите дни обаче, е възможно да изправят ВИК дружествата пред изпитания“, каза още екоминистърът.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 13.04.2021 г. 16:26 ч.

Източник: monitor.bg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x