INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Министрите от Г-20 не се споразумяха за на по-амбициозни климатични цели

На преговорите си в италианския град Неапол министрите на енергетиката и околната среда от Г-20 не успяха да се договорят за приемане на по-амбициозни цели в изпълнение на Парижкото споразумение за климата, съобщи ДПА.

В заключителната декларация след разговорите няколко страни отказаха да поемат ангажимент за задържане на глобалното затопляне под 1.5 градуса по Целзий, каза италианският министър на екологичния преход Роберто Чинголани след срещата.

Страните потвърдиха предишната цел, набелязана в парижкото споразумение – за задържане на глобалното затопляне под 2 градуса – и обещаха да продължат усилията да сведат затоплянето до 1,5 градуса, се казва в документа.

Изпълнителният секретар на ООН по проблемите на климата Патрисия Еспиноса предупреди, че страните от Г-20 са отговорни за 80 процента от вредните емисии, които произвежда светът. Тя призова на планираната за ноември световна климатична конференция COP26 в Глазгоу страните да покажат решителност за постигане на успех.

Двудневната среща в Неапол беше подготовка за срещата на лидерите от Г-20 в италианската столица през октомври.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 24.07.2021 г. 09:27 ч.

Източник: Mediapool.bg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x