INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Министър Василев: Подготвяме актуализация на пенсиите от 1 октомври

Служебното правителство подготвя предложение за актуализация на пенсиите от 1 октомври, обяви в интервю за „Дневник“ министърът на финансите Асен Василев. Той потвърди, че служебният кабинет ще внесе в новия парламент и проект за актуализация на тазгодишния бюджет.

Василев обясни, че технически преизчисляването няма как да е от 1 септември, тъй като НОИ има нужда от повече време. Според министъра един от най-големите проблеми в разходната част на бюджета е именно пенсионната система.

“Нашето поколение ще трябва да плаща два пъти – един път за родителите си, един път за себе си, защото около 1 млн. българи в момента работят зад граница и те си внасят вноските там”, поясни финансовият министър и допълни, че 43% от пенсионерите у нас живеят под линията на бедността.

Финансист №1 бе категоричен, че данъците не трябва да се променят. Той заяви, че актуализацията на бюджета ще бъде внесена евентуално след 2 седмици.

“Трябва да се води балансирана политика, актуализацията на бюджета и допълнителните приходи от 1,5 млрд. лв. не трябва да се ползват за намаляване на дефицита, а за допълнителни средства за медиците и за пенсии”, смята още Василев. Според него догодина също трябва да се мисли за балансиран бюджет, а чак по-следващата година може да се говори за свиване на дефицитите.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 16.07.2021 г. 21:41 ч.

Източник: Стандарт

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x