INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Милиони дози от „Янсен“ са негодни, съобщиха в САЩ

Милиони дози от ваксината на „Янсен“ са негодни, съобщи Американската агенция за контрол на храните и лекарствата.

Те са произведени в завод в Балтимор, в който е имало проблеми. Одобрени са обаче други милиони дози.

Два източника, запознати със ситуацията, обясниха, че агенцията е дала одобрение за 10 милиона дози ваксини. Според в. „Ню Йорк таймс“ партидите, определени като негодни, са около 60 милиона дози.

Без да разкрива или да потвърждава броя на дозите от препарата, агенцията посочи в прессъобщение, че е одобрила две партиди, други са отхвърлени, а няколко още се обследват.

За момента агенцията не дава разрешение за производство на ваксината на „Янсен“ в завод на „Имърджънт БайоСълушънс“. Запознат източник каза, че одобрените дози ваксини ще бъдат изнесени за други държави. Те са вече поставени във флакони и са готови за употреба.

Загрижеността за сигурността на препарата на „Янсен“ забави силно разпращането на еднодозовата ваксина по места. Близо 21 милиона дози, произведени за САЩ, са неизползвани, предаде БТА.

Спирането на работата на завода през април беше предшествано от констатация, че съставки от ваксината на „АстраЗенека“, също произвеждана по това време в обекта, са замърсили партида от препарата на „Янсен“. Ваксината на „АстраЗенека“ вече не се произвежда в този завод.

Европейската агенция по лекарствата заяви вчера, че партиди от ваксината на „Янсен“, произведени за Европа по времето, когато беше открито замърсяването, няма да бъдат използвани като предпазна мярка.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 12.06.2021 г. 12:50 ч.

Източник: dnes.bg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x