INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Миков: БСП доверие, Нинова да поеме отговорност

От БСП обявиха, че ще върнат мандата за съставяне на кабинет. В тази ситуация правителство, съставено от БСП, е невъзможно заради поведението на партиите на протеста, убедена Корнелия Нинова.

Бившият председател на БСП – Михаил Миков, заяви пред Bulgaria ON AIR, че решението на партията е правилно. След отказа на „Има такъв народ“, очевидно е, че се отива към предсрочни избори. Левицата има прекалено малко народни представители, посочи Миков.

По думите му в студиото на „България сутрин“, ГЕРБ доста умело политически се конфигурира в опозиция, за да може да се поизчисти имиджово и да отиде на избори от позицията на опозиция. Другите политически сили не можаха да намерят общите допирни точки за формиране на мнозинство, каза бившият лидер на социалистите.

„Нарушена е логиката на политическото представителството. В най-бедната страна на ЕС лявото е представено най-слабо. Отговорността е на тези, които са избрани в българския парламент. Отговорността за представителството на лявото в България е на плещите на БСП“, заяви още Миков пред водещата Мария Константинова.

И добави, че не е изненадан от резултата на БСП на изборите.
„Подаването на оставка е поемане на отговорност. Очевидно Нинова не се чувства отговорна за този резултат. БСП се движи по път, с който губи доверие и се превръща в част от статуквото. Загубихме политическа идентичност. Основна линия на ръководството в последните години бяха вътрешнопартийните битки и постоянни обвинения“, коментира Михаил Миков.

Той посочи, че Корнелия Нинова обича да манипулира и не посочва имена, а с изключение на Гергов всички в партията са обвинявани общо. Премълчават се имена, защото не могат да бъдат намерени доказателства за обвиненията, смята бившият председател на БСП.

„Партията беше превърната в лидерска, в авторитарна. След такъв изборен резултат веднага трябва да бъде свикан Конгресът. В днешния парламент в голяма част е представена десницата – ГЕРБ, „Демократична България“, „Има такъв народ“, категоричен е Миков.

„Нинова постоянно твърди, че ГЕРБ има своите хора в БСП. Нека да се кажат имена, а не с недомлъвки, защото се лепи етикет на цялата партия. На нови избори резултатът ще бъде горе-долу същият. Не наблюдавам сериозен анализ в БСП на това, което се случва. Страхувам се, че БСП няма да се върне на втората позиция след новите избори“, каза още той.

Миков отбеляза, че Бойко Борисов ще бъде на власт, докато президентът назначи служебен кабинет, но в момента премиерът има само изпълнителна власт. Парламентът прие мораториум и може във всеки момент да блокира изпълнителната власт, подчерта той.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 03.05.2021 г. 16:15 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x