INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Мика Закова: 60% от българите нямат никакви спестявания

В България има жестоко неравенство в момента. По данни на БНБ 84% от спестяванията в банките принадлежат на 1% от населението. 60% от българите нямат никакви спестявания“.

Това каза в интервю за Btv икономическият експерт Мика Зайкова.

В момент на повишаване на цените и висока инфлация – очаква се тази година да е 20%, хората без спестявания могат единствено да намалят харчовете, коментира икономическият експерт.

Според нея правителството на Кирил Петков е оставило хаос не само в енергетиката, но и във финансите. По думите ѝ правителството не може да помогне на най-бедните, защото приходите от данъци за последното тримесечие са три пъти по-ниски от тези за първото.

Зайкова обяви още, че издръжката на тричленно семейство с едно дете вече е над 2700 лв., а средната заплата у нас чисто е 1500 лв. Това означава, че при двама работещи родители със средна заплата доходите едва ще покриват режийните, храната и транспорта на домакинството.

При очаквания шок с тока, парното и газа през зимата, заплатите изобщо няма да стигат за издръжка. Хората, които са на минимална заплата, са реално изправени пред мизерия, предупреди икономическият експерт.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 24.08.2022 г. 17:31 ч.

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x