INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Между 800 и 2500 са рисковите секции за изборите

Между 800 и 2500 са рисковите секции за предстоящите избори на 11 юли. Това заяви пред bTV Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Той обясни, че опитите от предишни случаи, в които служебни правителства са се опитвали да ограничат контролирания вот, са имали ефект на места.

Всяко усилие в тази посока е полезно, колко ще е ефективно, ще може да видим след изборите, като разгледаме данните от секциите, обясни Безлов.

Относно темата за концентрацията по ромските махали той отбеляза, че след отварянето на европейските пазари през 2014 г. се отчита изпразване на секциите там, защото тези хора са в Западна Европа, т.е. тежестта им вече не е същата като едно време.

По негови думи големият проблем е корпоративният вот – фирмите, които имат някакви бизнес отношения и търсят баланси по места. Безлов отчита, че процентът повлияни работници нараства.

Според него изборите на 4 април са били пример за доста сериозен корпоративен вот и е имало данни за доста купен вот.

Безлов очаква на 11 юли на места битката да е жестока, защото става въпрос за 30 000 гласа за влизане в парламента и нещата са на ръба. По негови думи е сложно за политическите формации да контролират локалните си структури.

Той посочи, че на всички избори е имало повдигнати обвинения и присъди. Обикновено присъдите са скромни – това е класика в българската традиция, отбеляза експертът и допълни, че въпросът е да се види дали повдигнатите обвинения като брой на тези избори ще са повече спрямо тези след 4 април.

Според него обявените над 100 сигнала за купуване на гласове са по-скоро много. Безлов подчерта, че подходът да се види какво се е случило, ще бъдат данните по секциите.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 06.07.2021 г. 09:38 ч.

Източник: News.bg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x