INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Меркел е уверена, че Лашет ще я наследи на поста канцлер на Германия

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е напълно уверена, че председателят на Християндемократическия съюз (ХДС) Армин Лашет ще я наследи на поста след парламентарните избори, съобщава в събота AFP.

„За него винаги е било важно да дава приоритет на личното и неотменимо достойнство на хората“, подчерта Меркел по време на предизборното събитие на ХДС в Берлин. Тя също така добави, че е „напълно убедена“, че „именно с това отношение той ще служи на германците като канцлер“.

Меркел продължава да защитава решението си да не участва в предизборната кампания след 16 години на власт.

Рейтингите на Християндемократическия съюз, който се представлява от Меркел, в последно време стагнират. През юли Германия беше изправена пред безпрецедентни наводнения, а председателят на ХДС и евентуален наследник на канцлера Армин Лашеш направи сериозен гаф – по време на среща с жертвите на бедствието камерите на журналистите го заснеха да се смее в компанията на други политици. Освен това статистиката за коронавирусните инфекции отново расте в Германия, страната е на прага на четвъртата вълна на пандемията.

Парламентарните избори в Германия ще се проведат на 26 септември. Победилата партия ще получи правото да формира правителство, а лидерът на партийната й листа ще оглави кабинета на министрите при негово успешно съставяне. Аналена Бербок е кандидат за канцлер от Зелените, Армин Лашет от ХДС/ХСС и Олаф Шолц от Германската социалдемократическа партия.. Най-вероятно никоя партия няма да получи абсолютно мнозинство, което означава, че ще трябва да се създаде коалиция.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 21.08.2021 г. 18:00 ч.

Източник: Труд

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x