INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Меркел: Това е най-трудната година, която изпращаме

2020 година е една от най-трудните – пандемията с коронавирус, политически и социални катаклизми. Това коментира канцлерът на Германия Ангела Меркел, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

„Това е историческа криза, която до голяма степен засегна всички, а някои твърде много“, каза ръководителката на германското правителство.

„Зимата ще бъде тежка“, предупреди Меркел и добави, че зависи от цялото общество колко скоро ще бъде преодоляна пандемията.

Тя каза, че през 2020 г. нещо се е стоварило върху човечеството, което светът не е очаквал. „Неизвестен дотогава вирус проникна в телата и живота ни“, заяви Меркел и припомни, че на хората се е наложило да се откажат от контакти, прегръдки, лични разговори и тържества. „Вирусът превръща нормалното поведение в риск, а напълно необичайните защитни мерки в норма“, каза канцлерът.

По думите й „теориите на конспирацията, разпространени във връзка с пандемията, са не само погрешни и опасни, но и цинични и жестоки“ спрямо хората, загубили близките си поради коронавируса.

„Позволете ми да кажа нещо лично накрая: след девет месеца ще има избори за Бундестаг, на които няма да се кандидатирам. В тази връзка, както изглежда, днес мога да се обърна към вас за последен път с новогодишно обръщение като канцлер“, каза Меркел.

„Мисля, че не преувеличавам, когато казвам, че никога през последните 15 години не сме смятали старата година за толкова трудна и че въпреки всички притеснения и известен скептицизъм, никога не сме посрещали новата година с такава надежда“, допълни тя.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 31.12.2020 г. 22:25 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x