INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Менда Стоянова: Радвам се, че депутатските заплати ще се даряват

Те ще отиват по сметките на здравното министерство, обясни председателят на бюджетната комисия в НС.

„Радвам се, че депутатските заплати ще се даряват, а не просто да се замразят. Парите ще отиват по сметките на здравното министерство, а оттам – за медиците, за техните облекла, за тестове, за всички, които имат нужда. Това за мен беше по-правилното решение, отколкото парите просто да останат в бюджета”. Това каза в предаването „Здравей, България” председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова от ГЕРБ.

Решението за временно спиране на депутатските заплати беше взето вчера след повече от 14 часа дебати в плеанрната зала.

„Депутатите имат по-сериозни заплати и не са останали без някой заделен лев, за да могат да посрещнат нуждите си за тези 2 месеца. Колегите възприемат решението като жест на солидарност”, коментира Стоянова.

Тя обясни, че обикновено, когато се вземе решение за заплатите на депутатите, то е свързано по определен нормативен начин със заплатите на цялата съдебна система, на президента, на премиера, на министрите и шефовете на агенции.

„Този път взехме решението по малко по-различен начин. Казахме, че даряваме заплатите си, а не спираме тяхното начисляване и изплащане, защото ако го бяхме направили, всички тези, които изброих, също трябваше да бъдат засегнати”, обясни Менда Стоянова. По думите й това е акт, който всеки за себе си може да вземе – в това число и президентът, и магистратите.

Относно мярката 60/40, с която да бъде подкрепен бизнесът по време на извънредното положение, Стоянова смята, че позициите дори на работодателите са различни – едни намират мярката за добра, други – не.

„Това беше хубава стъпка. Тази мярка по принцип няма как да бъде използвана от всички видове бизнеси. Тя е насочена към онзи бизнес, който е намалил своите обороти – бизнес, който работи за износ. Искаме колкото се може повече фирми да се възползват от тази мярка”, обясни председателят на бюджетната комисия.  

Стоянова коментира и предложението да може да се тегли дълг от МВФ. „Това е една опция, която трябва да имаме. В този момент едно финансиране от МВФ не е свързано с лошата икономическа ситуация в резултат на дългогодишна неправилна политика. Това е просто още една възможност за ликвидност. Проблемът е в самото споменаване на МВФ, особено от устата на г-н Гечев. Целта беше чисто политическа. Надявам се да се финансираме от другите опции”, смята председателят на бюджетната комисия.

Тя отхвърли обвиненията, че хазната е празна.

„Категорично не съм съгласна с г-н президента. Това беше повторено няколко пъти и от Корнелия Нинова в НС. На 31 март, когато излиза отчетът за тримесечието, бюджетът на България е на излишък с 1,2 милиарда”, каза Стоянова. Тя обясни, че поради ситуацията с COVID-19 и извънредното положение в света, се очаква спад на приходите в хазната.

„Даже доста консервативно е оценен този спад на приходите – 2,4 милиарда до края на годината. Този спад плюс допълнителните разходи, които трябва да се направят във връзка с епидемията, водят до евентуален дефицит от 3,5 милиарда”, поясни тя. И допълни, че отхвърля идеята на Веселина Марешки за теглене на заем в размер на 20 милиарда, както и предложението на Корнелия Нинова, която поиска парите за модернизация на армията да бъдат пренасочени към страдащите сектори

„Всички тези политици имаха вчера една цел – да внушават техните идеи на избирателите си. Тези изказвания нямат друга логика, освен популизъм и политически цели”, смята Стоянова.

По думите й опозицията няма необходимите данни, за да направи изчисления. Освен това, прогнози не могат да се правят, и то не само за България, а и за Европа и света.

„Имаме изключително нисък процент на дълга, на второ място сме в Европа. Дългова спирала е много силно казано”, коментира Стоянова. 

Целия разговор гледайте във видеото.


Публикувано на 07.04.2020 г. 13:34 ч.

Източник: nova.bg

Още по темата: