INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Масов мор на пчели в Плевенско. Пчелари търсят помощ от Държавата

Пчелни семейства масово умират в Плевенската община Гулянци. Стопани за пореден път сигнализират за неправномерно третиране на земеделски площи с препарати,които въздействат върху нервната система на пчелите и те загиват.

Пчеларите твърдят т, че това се случва за поредна година, но институциите не правят нищо, за да се реши проблема.

Пчеларите от цялата Плевенска област вече втори ден не спят заради загубата на пчелни семейства. Стопаните носят чували с умрели пчели, за да покажат мащаба на катастрофата. Те прогнозират, че няма да имат силни семейства за акацията,липата,че дори за слънчогледа или следващата паша.

Пчеларите търсят съдействие от Държавата,за спазването на предписанията за третиране на земеделските площи. .

Те твърдят, че фирмата не спазва правилото да се пръска два часа преди разсъмване и няма възможност да затворят кошерите,с цел предпазване на пчелите от налитане на третираните площи.

За да не бъдат засегнати пчелите от съставката/неоникотиноид/, те трябва да не излизат от кошера, но това също ги обрича на смърт,защото няма достъп на свеж въздух и се задушават.


Публикувано на 12.05.2020 г. 14:57 ч.

Автор:Г.Стоянов

Още по темата: