INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Маските на закрито ще отпаднат на определени места

С нова заповед, която ще бъде издадена в началото на другата седмица, ще се предприемат мерки за промяна на задължителното носене на маски на закрито на определени места.

Това са зали за спорт, фитнес, фризьорски салони, малки търговски обекти, трудови колективи, които са не повече от 5-7 души. Промяната обаче ще касае само хората, които са ваксинирани, съобщиха на брифинг здравните власти.

От там направиха уточнението, че за малките търговски обекти маски няма да носят хората, които работят, а клиентите ще продължат да са с маски независимо дали са имунизирани.

До това решение се стига, след като последните данни сочат, че заболеваемостта у нас е под 50 на 100 000. Така страната ни попада на 23-о място в ЕС от 30 страни.

„Стъпката е премислена и първата с цел да бъдем внимателни по отношение на рисковете. Смятам, че трябва да нормализираме нещата и да стимулираме процеса на имунизация“, каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов.

Той уточни, че ако не понеделник, заповедта ще бъде издадена най-късно във вторник. В нея подробно ще е описано къде и кой може да не носи предпазни маски.

Те ще останат в рисковите зони – големите търговски обекти, административни сгради, където много хора получават услуга. Няма да има промяна и по отношение на градския транспорт.

Това дали сме ваксинирани ще трябва да доказваме чрез сертификат.

„Ще дадем едни основни параметри, които трябва да се спазват, а правото ще е на регионалните инспекции да решават казуси, които са специфични за района“, поясни д-р Златанов.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 10.06.2021 г. 11:03 ч.

Източник: БТВ

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x