INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Машините за гласуване идват предсрочно

Всички 9 600 се очаква да са пристигнали в страната ни до края на месеца

Всички 9 600 машини за гласуване ще бъдат доставени в България предсрочно, още до края на настоящия месец. Първите 300 броя вече са пристигнали и са на склад и под охрана. Следващата седмица ще започне и тяхното сертифициране.

Веселин Тодоров, управител на Сиела Норма – фирмата която спечели обществената поръчка за доставката на машините, обучението и логистиката, обяви:

„Както хардурено, така и софтуерно, така и функционално, така и от гледна точка на киберсигурност, ще има достатъчно време. Сроковете по уговорка между ЦИК и тези институции бяха първоначално 30 дни, но днес се постигна уговорка да бъдат съкратени, така че със сигурност, може би някъде към средата на март ще бъдат одитирани и, надявам се, одобрени.

Тодоров коментира още, че устройствата за гласуване и софтуера са с висока степен за защита:

„Много по-сигурни са от традиционните класически хартиени способи за гласуване. Те има много степени на защита. Самата машина съхранява данните. Тя има система за съхраняване на логовете. Тя има разпечатка на разписките. Тя има две „флаш“ памети, които независимо една от друга съхраняват данните. Така че можем да кажем на четвърта степен по-голяма сигурност, отколкото по традиционния начин на гласуване“.

Машините за гласуване днес бяха показани пред медии, те са аналогични на тези с които се гласуваше на изборите за европейски депутати през пролетта на 2019 та година.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 12.02.2021 г. 21:06 ч.

Редактор: Златин Михайлов

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x