INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Масажът на ушите лекува тялото и премахва стреса

Много лекари, които практикуват акупунктура, смятат, че именно ушите са огледало на нашето здраве. Но така са смятали и лечителите от Изтока, Персия и Египет много векове преди Христа. Те са лекували най-различни болести чрез въздействие върху определена зона от ушната раковина.

Ушите ни заемат малка част от тялото и са често пренебрегвани при масажите и други лечебни и енергизиращи техники. Върху ушната раковина обаче има много нервни окончания и кръвоносни съдове, които образуват енергийни точки. Те могат да бъдат обработвани чрез масаж, микроигли или семенца, залепяни с пластир, като по този начин се въздейства на целия организъм. Тези техники се наричат аурикулотерапия.

Още в древността знахарите са забелязали, че плоската раковина означава малки бъбреци, които не работят достатъчно добре. Колкото повече стърчи и е релефно ухото, толкова по-активни в дейността си са вътрешните ни органи. Твърдите уши отговарят на бъбреци с отлични функции, а тънките са показател за бъбречна недостатъчност. Ухото е пряко свързано с бъбреците, а знаем, че бъбреците са отговорни за общото състояние на организма. Затова от древни времена лекарите се опитвали да определят диагнози на вътрешните органи по вида на ушната мида.

И днес се смята, че промяната в техния цвят позволява достатъчно достоверно да се установи колко тежко е заболяването. При различни страдания на вътрешните органи по ушите се появяват петна, зачервявания, бучки, ранички.

Ушите ни са обсипани с биологично активни точки. Затова масажирането им бързо мобилизира силите на тялото. В резултат моментално може да се повдигне нервният тонус на организма, да спадне рязко умората, да се разбудят дълбоки резерви, да се отключат енергийни извори.

Можете да въздействате на нервната си система и да си помогнете да излезете от състояние на стрес, като масажирате ушите си, твърди китайската медицина. Според нея въздействието на определена точка от ушната мида може да лекува различни заболявания, тъй като на повърхността на ухото са разположени около 120 разнообразни точки, които поддържат рефлекторна връзка с всички органи и части на тялото.

Точка №1 китайците наричат „божествената врата“, а съвременните учени – антистресова. Тя се намира приблизително в средата (на височина) на външната, най-отдалечена от тялото част на ухото.

Точка №2 се намира в центъра на ухото и е смятана за универсален регулатор – въздействието върху нея помага например за заспиване в случай на безсъние, а при сънливост – за възвръщане на бодростта.

Австрийският учен Улф Бемиг препоръчва да се използва точка №3, разположена до основата на ухото (в ъгъла на долната челюст), за борба с меланхолията, свързана с тежки спомени и лоши мисли. Според него това трябва да става вечер, защото масажът на тази точка осигурява спокойния сън, бодрото събуждане и доброто настроение през целия ден.

Предлагаме ви няколко метода при масаж на ушните миди:

Трябва да се масажират и двете уши – първо едното, после другото или едновременно с двете ръце.
Масажът се прави само с топли ръце. Предварително трябва да ги разтъркате.
За масажа трябва да се настаните удобно, да отпуснете раменете, да успокоите дишането, да се съсредоточите и да не приказвате с никого.
Самомасажът се извършва с меката част на пръстите. Могат да участват всички пръсти, но за разтъркването на върха на ушите най-удобни са палецът и показалецът.
Възможно е ухото да се масажира и с пръчица със заоблен край, която не бива да е много тънка, а процедурата трябва да се наблюдава в огледалото.
Движението по посока на часовниковата стрелка разбужда и активизира мозъка. В противоположната посока успокоява и разпуска. Затова утринният масаж трябва да е с кръгови движения надясно, а масажирането преди сън – в посока, обратна на часовниковата стрелка.
Въздействието върху определени зони от раковината изпраща сигнали към слаби органи, връща им работоспособността. Разтъркването не бива да е силно и да причинява болка. Движенията не трябва да са груби и резки.
Масажът трае само няколко минути.
Ако искате да се справите с умората, масажът започва от меката долна част на ухото нагоре по дъгата.
При профилактика за общо благосъстояние на организма се масажира цялата раковина – 30 пъти по часовника и 30 обратно.
Ако краката и ръцете ви отичат от претоварване, при утринния масаж разтъркайте най-енергично върха на ухото. Това ще ви помогне да запазите по-дълго свежестта си през деня.
При проблеми с бъбреците, стомаха, черния дроб, сърцето, белите дробове – интензивно масажирайте централната вдлъбната част с показалеца или средния пръст. Всички точки, отговорни за състоянието на вътрешните органи, са струпани тук.
Натискът върху центъра на меката долна част успокоява уморените очи.
Масаж на цялата мека част, особено близо към лицето, облекчава зъбобол и заздравява венците.
Точката на обезболяването се намира точно на върха на ухото. Ако се опитате уж да сгънете ухото на две – точно на сгъвката в горната част е тази важна точка.
Масажът на ухото винаги е полезен. Дори да не уцелите точното място или зона, никога няма да си навредите. Просто ефектът ще е по-малък.
Още нещо много важно! Тонизиращият масаж никога не може да ви превъзбуди – границата на полезното никога не може да бъде прескочена. Масажирането на ухото оптимизира функциите на организма.
Ако страданията ви са хронични, тогава по-добре да се обърнете за помощ към иглотерапевт. Само опитният лекар уцелва точката безгрешно и знае как да й повлияе.


Публикувано на 13.04.2020 г. 07:41 ч.

Източник: puls

Още по темата: