INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Магазините за нехранителни стоки с отворено писмо до правителството и Щаба

В него настояват или да бъдат отворени, или и по-малките търговски обекти да бъдат затворени.

Големи магазини за техника, мебели, строителни материали и спортни стоки изпратиха отворено писмо, адресирано до правителството и Оперативния щаб.

В него се казва, че именно в големите търговски обекти противоепидемичните мерки се спазвали по-ефективно. При пренасочването на клиентите към по-малки обекти често се наблюдавало струпване на хора.

„Това наблюдаваме при много от отворените към момента търговски обекти и локации, където, независимо от площта, не се наблюдава спазване на дистанция и контрол върху броя на допусканите клиенти”, се казва в писмото. Големите търговци настояват за равнопоставеност.

„В настоящата ситуация някои са облагодетелствани за сметка на други на принципа на своята търговска площ. В тази връзка възниква и въпросът как беше изчислено, че магазин с площ 300 кв. м може да работи и е безопасен, а магазин с площ 301 кв. м трябва да бъде затворен и е опасен за разпространението на вируса”, се пита още в писмото.

„В момента за снабдяване с нехранителни стоки, клиентите се насочват към други търговски обекти, които успешно продават същия асортимент. Това води, освен до струпване на хора, но и до нелоялна конкуренция – за тях има допълнителни приходи от продажба на продукти от нашата номенклатура, за сметка на нашата невъзможност да продължим дейността си. Отбелязваме, че ние, големите търговци на нехранителни стоки, сме компании, които плащат данъците си в България, работят изцяло „на светло“ и осигуряват служителите си върху пълните им възнаграждения. Ние осигуряваме хиляди работни места и имаме немалък принос за запазване на икономическата стабилност в страната, поради което считаме, че наложената забрана следва да бъде незабавно преустановена или най-малко съобразена с търсената равнопоставеност на всички сектори”, се казва в писмото.

В писмото се настоява и за адекватна подкрепа от страна на държавата. „Според нас стъпки в правилна посока биха били освобождаването от данък сгради и такса смет за периода на затваряне на нашите обекти и освобождаването на компаниите от данък печалба за 2021 година”, се казва още в писмото.

Търговските вериги настояват още за преустановяване на мерките, а всички участници на пазара да бъдат третирани еднакво.

„Следва да бъдат отворени всички търговски обекти за нехранителни стоки, без между същите да прави изкуствено разграничение на база нетна търговска площ, или, ако епидемиологичната обстановка налага това, то следва да бъдат затворени всички. Магазините, които продават приоритетно хранителни стоки следва да бъдат задължени да спрат от продажба всички нехранителни стоки, които не са от първа необходимост до момента на отваряне на другите търговски обекти, каквато е практиката в много страни от ЕС.

В противен случай ще бъдем принудени да предприемем активни действия за масово отразяване на нашата позиция, като не изключваме и възможността за организиране на протести и различни форми на гражданско неподчинение”, се казва в писмото.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 07.04.2021 г. 16:57 ч.

Източник: nova.bg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x