INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Маестро Емил Табаков и виртуозните солисти Минчо Минчев и Николай Минчев – в концерт за ценители

На 30 април 2020, 19.00, в поредицата „Споделени представления„, Театрално-музикален продуцентски център Варна ще срещне почитателите на симфоничното изкуство с две прекрасни произведения – Симфония концертанте за цигулка, виола и оркестър в ми бемол мажор, KV 364 (1779) от Волфганг Амадеус Моцарт и Симфония № 8 в сол мажор от Антонин Дворжак.

Концертът, под палката на един от най-големите съвременни диригенти, Маестро Емил Табаков, виртуозните солисти Минчо Минчев и Николай Минчев и Оркестъра на Държавна опера Варна, с концертмайстор Красимир Щерев, прозвуча наистина мажорно в Световния ден на музиката 1 октомври 2019 година. Със събитието бе открит новият, 73-ти сезон, на оперния театър

Симфония концертанте за цигулка, виола и оркестър от Моцарт е част от репертоара на Маестро Емил Табаков и световноизвестните цигулари Минчо Минчев и Николай Минчев, те я изпълняват заедно не за пръв път, но за пръв път я интерпретират с Оркестъра на Държавна опера Варна.

А Варна, както е известно, има запазено място в блестящата световна кариера на проф. Минчо Минчев – и като изпълнител, и като дългогодишен артистичен директор на ММФ „Варненско лято“, напоследък и като ръководител на майсторските класове по цигулка в рамките на фестивала.

„Да си цигулар, да си музикант, означава да настроиш целия си живот към изискванията на инструмента и на музиката. Да постигаш. И колкото повече постигаш, толкова повече да се подчиняваш“, споделя своето артистично кредо Минчо Минчев. Баща и син с еднакъв пиетет към Моцарт и към съвършения цигулков звук – това незабравимо преживяване се възрaжда сега online, за да донесе наслада и възхита на още повече ценители.


Публикувано на 28.04.2020 г. 13:22 ч.

Източник: dir.bg

Още по темата: