INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Ломбардия ще тества масово за антитела срещу Covid -19

Северната италианска област Ломбардия, епицентър на епидемията от новия коронавирус в страната, започна от днес да прилага своя собствена програма за изследване за наличието на антитела, предаде Ройтерс.

Тестването на хората се извършва в момент, когато регионът се подготвя за рестартиране на икономиката след седмици на спиране и изолация.

Така наречените серологични тестове на проби от интравенозна кръв ще се извършват първо в 14 от най-тежко засегнатите райони в Ломбардия, преди да обхванат цялата област следващата седмица. Тези серологични тестове проверяват за наличието на антитела в организма, което показва дали е имало вирусна зараза. Те са по-бързи и по-прости от тестовете за наличие на директно присъствие на коронавируса, така наречените тампони.

Серологичните тестове ни предлагат известна сигурност днес и могат да ни дадат по-голяма сигурност утре, каза Джорджо Гори, кметът на град Бергамо – едно от най-големите огнища на заразата в Ломбардия и цяла Италия. Той добави, че серологичните тестове трябва да бъдат допълнени и от тестовете от тип тампони, за да се потвърди статусът на пациентите.

Тестовете в Ломбардия ще бъдат извършени първоначално върху хората под доброволна карантина. Областите Венето и Емилия-Романя започнаха масови серологични тестове по-рано този месец.

Учени обаче предупреждават, че докато серологичните тестове могат да помогнат за изясняване колко хора са били заразени, то няма сигурност дали наличието на антитела в организма означава, че пациентът е придобил имунитет.


Публикувано на 23.04.2020 г. 19:32 ч.

Източник: novini.bg

Още по темата: