INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Лодка с мигранти се обърна в Дунав – 8 души са изчезнали

Най-малко един човек е загинал, а още осем са безследно изчезнали, след като лодка, превозваща мигранти и контрабандисти, се обърна в Дунав. Това съобщават от граничната полиция на Румъния.

16 мигранти от различни азиатски и африкански страни, заедно с двама контрабандисти, са били на борда на катера, който се опитвал да премине речната граница откъм Сърбия.

Лодката се преобърнала близо до югозападния град Дробета-Турну Северин късно в четвъртък, съобщи говорителят на полицията Александра Гаван пред АФП.

„Гранични полицаи … забелязаха няколко души във водите на река Дунав, които молеха за помощ“, се казва в изявление на полицията и се добавя, че „са спасени девет души“.

Спасени са осем мигранти от Сирия, Ирак, Йемен, палестинските територии и един от контрабандистите от Сърбия. Всичките обаче са били с хипотермия.

„Малко след като лодката напуснала Сърбия, тя започнала да поема вода“, се казва в изявлението на полицията. „Уплашени, мигрантите се изправили и лодката се преобърнала.“

Румъния не принадлежи към шенгенската зона в ЕС и рядко мигрантите се опитват да влязат в страната. Строгите мерки на Унгария по границата си със Сърбия означават, че мигрантите и бежанците трябва да търсят други начини, за да стигнат до Западна Европа.


Публикувано на 17.04.2020 г. 18:50 ч.

Източник:Nova

Още по темата: