INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Липса на кворум провали заседанието на Съдийската колегия на ВСС

Провали се заседанието на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Заради липса на кворум, бяха отложени три избора – на председатели на окръжните съдилища в Ловеч и Смолян и на районния съд в Трявна.

Минимум 8 души правят кворума на Съдийската колегия. Днес се регистрираха седем съдебни кадровици. Петима се оказаха в отпуск, сред тях е и председателят на Върховния касационен съд, който е в неплатен отпуск. От лятото пък са вакантни двете места на Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова, които подадоха оставка след критиките отвсякъде на проекта за съдебна карта, чийто координатори бяха.

За тези места беше проведен пряк избор, който съдиите масово бойкотираха и той се провали поради недостигане на прага за легитимност. Кандидатите за поста Марина Михайлова и Деян Денев поискаха ново гласуване – без условие за минимален брой участници.

Днес стана ясно, че съдийската изборна комисия е отхвърли искането им поради липса на правомощия. Сега на ход е смесен състав от Върховния касационен и Върховния административен съд, пред който Михайлова и Денев обжалваха обявяването на избора им за нередовен.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 02.11.2021 г. 15:03 ч.

Източник: БНР

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x