INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Лидия Шулева: Новият парламент трябва да уреди дистанционната работа

Новият парламент трябва да уреди редица въпроси, касаещи дистанционната работа. Това обясни в интервю за БНР Лидия Шулева, заместник-председател на Икономическия и социален съвет.
Работата от разстояние по сегашното законодателство засяга основно работата от дома. Пандемията обаче наложи и други практики – да се работи от споделени пространства, извънградски имоти, дори от колата. Динамиката на живия живот налага корекции в законодателството, подчерта Лидия Шулева.

Сред въпросите, които се нуждаят от уреждане, са безопасните условия на труд и нормирането на работното време, посочи Шулева в предаването „Преди всички“.

Предизвикателства са и повишаването на технологичната обезпеченост и дигиталните компетентности, смята Лидия Шулева. По думите й много от предприятията миналата година е трябвало да преминат към дистанционна работа, без да имат готовност за това.

Работата от разстояние създаде и положителни, и отрицателни последствия, обобщи Шулева. По думите й в много от случаите, особено за жените, това е създало допълнителна възможност за грижа за семейството и децата.

Лидия Шулева е на мнение, че цялата пенсионна система е ерозирала вследствие на създадените в нея неравновесия. Преизчисляване на пенсиите ще доведе до много по-справедливо компенсиране, категорична е тя.

„Това не може да стане с хвърляне на едни 50 лева.“

Планът за възстановяване не беше внесен от предишното правителство, защото от Брюксел бяха изпратили купища забележки, които изискваха промяна на Плана, коментира още Шулева.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 09.06.2021 г. 10:24 ч.

Източник: БНР

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x