INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Лекарство против артрит спира имунната буря при пациенти с Covid-19

Това изследване е важно, заради възможността да се предодвартяват така неречените цитокинови бури, които често водят до смърт, заради бурната имунна реакция на организма.

Имуномодулаторът тоцилизумаб доказа ефикасността си да предотврати „възпалителната буря“ при пациенти с Ковид-19 в тежко състояние, съобщи АФП.

Изследването във френските държавни болници в Париж още не е публикувано. Резултатите от него бяха обявени днес.

Лечението с тоцилизумаб намалява значително пропорцията на пациентите, които трябва да бъдат преместени в реанимация и на починалите по отношение на получилите традиционно лечение. Според лекарите клиничната полза за болните от Ковид-19 в тежко състояние е демонстрирана.

Резултатите трябва да бъдат потвърдени допълнително и ще бъдат публикувани в научно списание до няколко седмици.

Лекарството тоцилизумаб на „Рош“ е от семейството на моноклоналните антитела (създадени в лаборатория от единични лимфоцити, за да реагират на конкретна мишена). То се използва обикновено за лечение на ревматоиден полиартрит и реагира, като блокира рецептора на протеин на имунната система с голяма роля във възпалителния процес.

В изследването са обхванати 129 души от 13 парижки болници със средна до тежка пневмония, изискваща подаване на кислород. С такъв профил са 5 до 10 процента от засегнатите от новия коронавирус, но те са най-застрашени от поставяне на командно дишане и от смърт. Половината от тях са получили една или две инжекции тоцилизумаб. Проследени са 14 дена за междинни резултати. Засега не са наблюдавани повече вторични ефекти спрямо стандартната терапия.

Цената на тоцилизумаб сега е около 800 евро на инжекция. Тя е висока, но е по-ниска от цената на един ден в реанимация.
Подобно лекарство – сарилумаб, разработвано от „Санофи“ и „Редженерон“, е в клинични изпитания на същата програма, наречена CORIMMUNO.

Бел.ред.: По време на така наречения Испански грип, върлувал по света през 1918-1919 година, много от починалите млади хора са били именно жертви на мощния имунен отговор на организма /цитокинова буря/ на грипния вирус, това е убивало хората. И сега, в определени случаи организма реагира много бурно и мощно на коронавируса, което води до тежки поражания и до смърт на пациенти.


Публикувано на 27.04.2020 г. 21:12 ч.

Източник: dnews.bg

Още по темата: