INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Лекарският съюз и НЗОК преговарят за нови условия за финансиране в кризи

Националната здравноосигурителна каса и Българският лекарски съюз започват преговори за анекс към Националния рамков договор 2020-2022. Това стана ясно по време на среща, която се проведе днес, 1 юни, между министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, управителя на НЗОК проф. Петко Салчев и председателя на БЛС д-р Иван Маджаров. Те постигнаха съгласие за намиране на решения на основните проблеми на здравното осигуряване.

В анекса към НРД ще залегнат следните приоритети:

ефективно прилагане на принципа „парите следват пациента“ при безусловно зачитане на правото му да избира лечебно заведение, намаляване на диспропорциите в заплащането на труда на медиците чрез промяна на цените на медицинските дейности, увеличаване на броя, вида и заплащането на амбулаторните дейности.


НЗОК и БЛС ще преговарят за:

промяна в методиката на финансиране при неблагоприятни условия, въвеждане на електронен документ на историята на заболяването, електронни протоколи за отпускане на лекарства, премахване на хартиената рецептурна книжка и други, свързани с дигитализацията на здравната система, промяна в реда и условията за предоставянето на неотложна медицинска помощ с цел премахване на 24-часовото разположение на общопрактикуващите лекари.

Министерство на здравеопазването се ангажира да извърши необходимите промени в нормативните актове.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 01.06.2021 г. 15:58 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x