INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Лекар каза какво причинява неспазването на мерките

Коронавирусът е изключително упорит и трябва да се научим да живеем с него, заяви в интервю за Нова телевизия доц. Добрин Василев – началник на клиниката по кардиология в УМБАЛ „Александровска“.

По думите му процентът на спазване на мерките в Европа по принцип е по-висок от други страни като САЩ например.

„Разпространението на заразата е правопропорционално на степента на спазване на мерките, които не са чак толкова тежки за спазване. Лично за себе си нямам обяснение защо хората не желаят да се върнат към един сравнително нормален живот със съвсем леки модификации като носене на маски, спазване на дистанция и добра хигиена”, коментира още Василев.

„По мои наблюдения в София около 30-40% от хората носят маски, а извън столицата са под 10%”, каза той.

„Скритата заболеваемост, която циркулира в обществото реално я видяхме в момента, в който децата тръгнаха на училище. Децата и учителите не са се заразили след отваряне на училищата. Те са се заразили преди 2-3 седмици”, посочи той.

„Хората със сърдечно-съдови заболявания са в една от най-рисковите групи за протичане на COVID-19“, каза доцентът. Василев допълни, че ковид може да причини тромби, завършващи с фатален край.

„На този етап може да надвием коронавируса, спазвайки противоепидемиологичните мерки, връщайки се към нормалния начин на живот“, смята лекарят. Според него може да има стаден имунитет, но при коронавируса не може да се говори за такова нещо. „Факт е, че има повторни заразили се хора, така че зависи от типа му“, казва лекарят.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 20.09.2020 г. 09:20 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x